maanantai 31. maaliskuuta 2014

Puketaan ja luketaan

Päälle puolitoistavuotiaan tyttäremme juttuja on mielenkiintoista kuunnella. Puheenkehitys on ollut (käsittääkseni) melko aikaista ja mitä kummallisimpiakin sanoja on tarttunut tytön puheeseen. Monet sanat ovat abstrakteja ja useimmiten tyttö käyttää niitä oikeissa paikoissa... Toki monet sanat ovat vielä jotain sinne päin, mutta monesti tunnistettavissa.

Lempihedelmä on edelleen banni. Ruokalautasella saattaa olla peunaa, pappia ja kuukkua. Juomaksi hän pyytää monesti maitoa tai vettä, lasista. Ruokapöydän ääreen hän istuutuu omalle paikalle. Päiväkahvileikeissä hän kaataa kahvia, tss. Omenasosetta hän halusi puuon vie'een, ei keskelle tai sekaan.

Kun lähdetään ulos, tytön mielestä puketaan. Jos harakka raakkuu pihalla, tyttö pudistaa päätään ja sanoo peekätä haakka (ei tarvitse pelätä harakkaa). Sisälle tultuamme hän tarttuu kirjaan ja sitten luketaan kiijaa ja myöhemmin mahdollisesti kaivetaan esille papeia ja **** piitää. Paperille taiteillaan esimerkiksi kukka, kettu, koia tai kissa. Tytön saadessa pallon käteensä hän heittää kauass. Illalla kuiviin poskiin laitetaan pepanttea.

Välillä tytön jutut naurattavat tosissaan. Bussissa keskusteltiin eräänä päivänä näin:

Tytär: Kuumetta.
Äiti: Ai, missä sinulla on kuumetta?
Tytär: Nenässä, täällä. (työntää sormen nenään)
Äiti: Voi pientä, ootko ihan kipeä?
Tytär: Jooo, kesällä! (nyökyttelee vakavana)
Äiti: Kesällä olet kipeä?
Tytär: Jooo, kesällä lehmiä. Lehmällä kuumetta kesällä.

Isille kahvia, tss.

Kakki kuppia, vie'ekkäin. Vauva, tutti, ei oo!

 Kuppi, päälle, noin. Luikka, noin.
Kuvassa myös vauvan vaapaat.

Jaajai istuu. Vaippa pois, potalle.

2 kommenttia: