perjantai 1. heinäkuuta 2016

Risteilyvaatteet

Olimme juhannuksena risteilyllä ja pitihän sinne saada uutta vaatetta. Neljän hengen perheestämme vain isäntä jäi ilman ompeluksiani. Tosin en hänelle muuta ole ommellutkaan kuin boksereita ja yöhousuja, joten en tähän hätään opetellut uutta.

Sen sijaan pian kaksi vuotta täyttävälle pojalle ompelin ensimmäistä kertaa kauluspaidan! Olikin todella terapeuttista ja virkistävää ommella piiiitkästä aikaa joustamatonta kangasta eli tavallista lakanapuuvillaa. Joustamattoman kanssa onkin oltava tarkkana kaavojen ja kankaan leikkuun kanssa, koska puuvilla ei juurikaan anna anteeksi. Trikoota voi vähän venyttää, jos yhteenommeltavista kappaleista toinen onkin vähän lyhempi, mutta joustamatonta ei voi.


Selasin kaikki omistamani Ottobre-lehdet läpi etsien jotain yksinkertaista kauluspaidan kaavaa. Päädyin Zebra Run -nimisen mallin (Ottobre 3/15). Ompelin paitaa juhannusaaton ja -päivän välisenä yönä kahteen asti, kunnes pääsin kaulukseen. Yöaivot eivät tajunneet ohjeesta mitään, joten oli luovutettava ja jatkettava aamulla. Ihan hyvin ehdin jatkaa aamupäivällä, koska vasta iltapäivällä oli lähtö laivalle... (Pakkaamattakin tietty vielä oli!)
Suorastaan hihkuin kuin sain paidan ommeltua ja silitettyä! Olin paidan onnistumisesta niin innoissani, että mieli teki tehdä heti perään toinen. Ohjeessa paitaan olisi kuulunut (tietenkin) laittaa napinlävet ja napit, mutta napinläpien ompeluun olisi mennyt tuhottomasti aikaa enkä ollut varma oliko nappirasiassa tarvittava määrä oikeankokoisia ja -värisiä nappeja. Päätin siis oikaista neppareilla. Vähän menivät vinksalleen, kun en malttanut innostuksissani mitata etäisyyksiä, mutta eipä niitä vauhdissa huomaa.

Puettiin paita päälle vasta risteilyn toisena iltana. Kyselin hissiaulassa mieheltäni, että mitä mieltä hän on poikansa uudesta kauluspaidasta. "Ihan kiva. Näyttää vähän, että se olisi tehty tiskirätistä." Hissiä odotti myös toinen mies, joka vilkaisi poikaamme ja kommentoi: "Kieltämättä! Puuttuu vain Viledan lappu!" Sen jälkeen puseroa on kutsuttu Vileda-paidaksi. (Vertaa vaikka tähän..)Itselleni ompelin Pehemiältä ostetusta Kosmos-trikoosta hihattoman tunikan. Trikoon löytäminen kankaitteni joukosta oli varsinainen minilottovoitto! Se oli nimittäin hautautunut toisten alle enkä ollenkaan muistanut omistavani sellaista. Vaikka ihan tämän vuoden puolella sen olen ostanut. Mahtava yllätys!

Ajattelin ommella sen pituisen paitatunikajutun, että käyttäisin sitä lähinnä jegginsien kanssa (ei legginsien). Halusin nimittäin lähteä risteilemään ilman legginsit ja mekko -yhdistelmää ja tämä on muka vähän hienostuneempi versio siitä... Lapsien perässä pitää kuitenkin juosta ja lattianrajassa kyykkiä, joten tavalliset paidat eivät ole olleet käytössä enää pitkään aikaan.  Yläosan kaava on piirretty ikivanhasta topista ja helma on samasta skater dress -mekosta, josta olen jo sata mekkoa ommellut.


Tyttärelle ompelin Lionella-mekon (Ottobre 3/15) kauniista kolibrikuvioidusta kankaasta, jonka tilasin vastikään Elvelyckanilta. Olen ommellut samalla kaavalla kerran aiemminkin (kuva löytyy täältä), mutta tyttö ei jostain syystä halunnut pukea Reppunalle-trikoosta ommeltua mekkoa päälleen lähes vuoteen! Monesti sitä hänelle ehdotin, mutta joku mekossa mätti. Kunnes eräänä päivänä kuukausi sitten tyttö veti mekkolaatikostaan Reppunalle-mekon esille ja halusi pukea sen!

Tämän mekon ompelin ilman selkäpuolen tamppia eli muokkasin pääntien ihan tavalliseksi. Peittävämmäksi. Ihmettelin uuden ja vanhan mekon erilaisia hihoja. En näköjään ollut ensimmäisellä kerralla ymmärtänyt ohjeita tai sitten en ollut edes lukenut niitä. Hihat ovat siis jääneet taittamatta ja rypytys on hihansuussa ihan pöllösti. Arvatkaa vaan tekisikö mieli muokata edellisen mekon hihat oikeanlaisiksi...

Tämä malli on kyllä niin kiva! Vaikka framilonia kuluu ja näpertämistä on enemmän niin kaikki on ehdottomasti sen ilmeen arvoista mikä tyttären kasvoilla oli kun uuden mekkonsa näki! Hyvin tanssitutti ja helmat hulmusivat laivan Muumi-diskossa.

2 kommenttia:

  1. Miesten suusta kuulee totuuden :D vai miten se meni. Mutta olipa teillä kauniit risteilyvaatteet ja aurinkokin näkyi kilpaa paistavan teidän iloisten ilmeiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah, Vileda-paita on kyllä jo aikamoinen vitsi :D Pitääpä tehdä lähiaikoina toinen paita eri kankaasta! Oli kyllä upea keli risteillä, mitä nyt Tukholmassa satoi kaatamalla..

      Poista