maanantai 29. lokakuuta 2012

Tiskirätti langasta

Sain pari vuotta sitten lahjaksi virkatun tiskirätin. Ilahduin ymmärtäessäni, että sen voi pestä ja käyttää lukemattomia kertoja uudelleen. Olin silti epäileväinen, että toimiiko se. No toimiihan se! Olen saanut rättejä lahjaksi lisää ja neulonut niitä myös itse. Olen todennut, että paremmin pyyhkii suht ohuesta langasta ja melko tiiviisti neulottu/virkattu rätti. Isoreikäisellä ja paksulankaisella rätillä tiskipöytään jää helpommin rantuja. Vai onko vika pyyhkijässä..?

Saamani ja tekemäni rätit ovat joko kokonaan bambua tai bambun ja puuvillan sekoitetta. Olen kuullut, että pienikin määrä villaa langassa saa rätin helposti haisemaan. Tiskirätin haisemista voi välttää huuhtelemalla se käytön jälkeen kylmällä vedellä, ripustamalla se ilmavasti kuivumaan sekä pesemällä säännöllisin väliajoin pesukoneessa (olen kuullut myös tiskirätin pesemisestä tiskikoneessa!). Liian tiiviisti neulottu rätti toki haisee helpommin, koska ei pääse kuivumaan yhtä nopeasti kuin ilmavampi versio.

Malleja rätin neulomiseen tai virkkaamiseen on varmasti yhtä monta kuin tekijöitä. Itse olen neulonut kaksi nallekuvioista tiskirättiä. Reunat ovat helmineuletta ja keskellä netistä löytyneen ohjeen mukaan tehty nallekuvio (en enää löydä sivua..). Turkoosissa rätissä on kikkailtu oikealla ja nurjalla. Virkkaustermejä en sen kummemmin tunne, mutta erotan sentään virkatun ja neulotun...

Alimpana on itselle uusin tuttavuus, neulottu kuurausmylpyrä, pesin, patapata, karhunkieli, joka on neulottu 100%:sta akryylilangasta. Ohje siihen löytyy muun muassa Piialta. Pesin on ollut vasta kerran käytössä, mutta hienosti näyttää toimivan. Mitä mainioin joululahjaidea!Nallerätin kuvio ja lanka on sama kuin vauvalle neulomassani nallepeitossa.

Lohenpunaisen rätin sai ystävä. Toinen puoli on siis samannäköinen kuin
ruskeassa rätissä.

Turkoosin tiskirätin sain vastikään lapsuudenkodin naapurilta, entiseltä hoitotädiltä.
Siskon virkkaama rätti. Muodosta päätellen ollut useasti käytössä!
Ystävältä saatu, virkattu tiskirätti.
Entiseltä hoitotädiltä saatu kuurausmylpyrä.
Toimi hyvin mm. lasagnevuoan kuurauksessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti