tiistai 20. tammikuuta 2015

Pataleipä

Olen aina haaveillut osaavani tehdä leipää. Sellaista ihanan kuohkeaa leipää, jota myydään kauppojen leipäosastoilla paperipusseissa. Leivässä olisi rapea kuori sekä ilmavan pehmeä sisus. En oikeastaan ole edes yrittänyt tehdä oikeaa leipää, mitä nyt sämpylöitä silloin tällöin. Ja sämpylätkin ovat yleensä mallia lehmänläjä.

Pari päivää sitten törmäsin kaverin Facebook-kuvissa leipään. Se näytti rapeakuoriselta ja pehmeältä. Se oli nimetty pataleiväksi. Sitä sitten googlaamaan ja sehän paljastui taannoiseksi keittiövillitykseksi vaikka avokadopastan tapaan. Itseltäni kyseinen leipä oli mennyt aivan ohi (enkä sitä avokadopastaakaan ole vieläkään maistanut, saati valmistanut..). Pataleivän ohje oli mahdottoman helppo ja kaikki ainekset löytyivät kotoa!


Pataleipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
½ dl auringonkukansiemeniä 
4 dl vettä

 
Lisäksi
rypsiöljyä
 
  • Sekoita kuivat aineet ja sekoita joukkoon oikein lämmin (kuuma?) vesi.
  • Sekoita aineet, mutta älä vaivaa.
  • Peitä astia kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä vähintään 12 tuntia (tee taikina illalla, ja paista aamulla tai päinvastoin).
  • Kumoa löysähkö taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele pari kertaa. Vieläkään ei tarvitse vaivata.
  • Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita kannellinen 2–3 litran uunipata kylmään uuniin.
  • Kun taikina on kohonnut pöydällä 30 minuuttia, ota kuuma pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan rypsiöljyä.
  • Nosta taikina tulikuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin 30 minuutiksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.
  • Ota pata leipineen pois uunista, kumoa pöydälle ja nauti herkullisesta leivästä!
 
 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti