lauantai 28. marraskuuta 2015

Jalkapeite tuplarattaisiin

Sain vajaa vuosi sitten ystävältäni huimaan suklaalevyn hintaan lapsillemme tuplarattaat (Emma Jule Twin). Viime talvena esikoinen pötkötteli tuplarattaissa kantokoppaan pakattuna ja isosiskolla oli lumisateen tai viiman yllättäessä jaloillaan huopa. Harmikseni rattaiden varusteisiin ei kuulunut jalkapeitettä. Nyt kuopuskin on jo niin iso poika, että istua nököttää rattaissa siskonsa lailla. Talven kolkutellessa ovella aloin toden teolla kaivata kyydissä pysyvää ja yhtenäistä jalkapeitettä.

Koska tuplarattaisiin kuuluva virallinen jalkapeite ei ilmaantunut itsekseen ovellemme, tein sellaisen itse! Piipahdus Eurokankaaseen, tikkikankaiden selaus ja valinta, kassalle ja kotiin. Sitten parin kuukauden odotus, että saan peitteen ommeltua!


Koska meidän kulmilla joutuu kulkemaan paljon autotien reunaa eikä meidän hiekkatielläkään ole katuvaloja, oli jalkapeiton näkyvyys ehdottoman tärkeä asia. En sentään lähtenyt edes harkitsemaan neonväristä kangasta, mutta heijastimiin panostin. Jostain syystä talostamme löytyy vino pino heijastinliivejä joka koossa, joten päätin purkaa yhdestä liivistä leveää heijastinnauhaa peitteeseen ommeltavaksi.


Peitteen päällimmäinen kangas on liukasta ja (ehkä vähän liian) kiiltävää, välissä on vanua ja lapsia vasten on fleeceä. Kaikki siis valmiiksi samassa setissä. Pitänee siis pahimmat tuulet ja lumipyryt poissa kintuilta! Malli ja tekotapa on hyvin yksinkertainen. Alla olevassa kuvassa näkyy peitteen muoto ennen ompelua. Huolittelin reunat saumurilla, ompelin parin-kolmen sentin levyisen yhtenäisen kuminauhakujan kaikkiin muihin paitsi yläreunaan. Taitoin yläreunan viitisentoista senttiä nurjalle ja ompelin kiinni. Sitten menin hiukan pylly edellä puuhun ja ratkoin pienet kolot kuminauhalle heti siihen kohtaan, johon yläreuna on taitettu (voiko vaikeammin selittää?). Pujotin kuminauhan pitkään kujaan ja ompelin ratkotut kolot kiinni. Mallasin kuminauhan kireyden peitteen ollessa rattaiden päällä ja lapset kyydissä.

Ompelin peitteen yläkulmiin tarranauhat, joilla saa peiton kiinnitettyä rattaiden runkoon. Tarranauhat asettelin päällekkäin niin, etteivät ne tartu "lepoasennossa" toisiinsa. Alemmaksi siis pehmeä puoli ja sen "selkää" vasten karhea puoli. Näin aseteltuna ne saa kätevästi kiinni runkoputken ympärille.


Ylläolevassa kuvassa näkyvät rattaiden omat heijastimet (kauniissa Suomen talvisäässä) eli jalkapeite tuo näkyvyyttä varmasti enemmän. Rattaissa on pieniä punaisia yksityiskohtia koriste- ja heijastinnauhoissa, jotka eivät ilahduta silmääni. Olen harkinnut niiden värittämistä mustalla tussilla. Onko kellään ajatuksia tai suosituksia minkälaisella tussilla ne kannattaisi peittää?

Jalkapeittoon olen varsin tyytyväinen!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti