torstai 7. maaliskuuta 2013

Kesäsalaatit mielessä

Olen aikaisemminkin kirjoittanut salaateista. Salaattien pääpointti on ehdottomasti niiden herkulliset suolaiset täytteet. Salaateissa pitää olla sopivassa suhteessa suolaisia sattumia ja terveellisiä kasviksia ja hedelmiä. Jokaiseen suupalaan pitää riittää jotain pientä suolaista tai mausteista tomaattien ja kurkkujen kaveriksi, mutta suola ei saa kuitenkaan ottaa täyttä valtaa. Tässä tapauksessa on kyse siis pääruokana syötävästä salaatista eikä lisukesalaatista, jolla on lupa olla vähän ankeampi.
 
Meidän pihaan ajoi jokunen viikko sitten Kala-auto, jonka kuski kauppasi kalaa ovelta ovelle. Hänellä oli mukanaan pitkä luettelo erilailla valmistettuja kaloja ja äyriäisiä, jotka kulkivat mukana pakastettuina. Tunnustan olevani huono ostamaan kalaa, vaikka rakastankin kalaruokia. Ensimmäisenä silmään ottivat hinnat, jotka tuntuivat korkeilta. Myyjä vakuutti niiden olevan samaa tasoa markettihintojen kanssa, mutta eihän minulla ole päässä markettien kalatiskien kilohintoja...  Vanhempani olivat silloin kylässä ja päätimme ostaa puoliksi setin, johon kuului yhteensä lähes kaksi kiloa lämmin- ja kylmäsavulohta sekä graavilohta (49€). Otin kalat omaan pakastimeen ja lupasin loihtia niistä ruokaa myös vanhemmilleni.
 
Hämmennys oli kieltämättä suuri, kun pihalle peruutti iso pakettiauto kalaa kauppaamaan! Kala-auton saapumisesta ei ollut mitään tietoa. En edes tiennyt sellaisen olemassaolosta -ei näkynyt sellaisia Oulunkylässä... Firmasta saa kuulemma tilata kotiinkuljetuksella pakastettua kalaa millaisia satseja vaan! Eli jos tänään tekee mieli skamppeja, saapuu paketti kotiisi viikon sisällä ilman toimituskuluja. Tokihan ne bensakulut sun muut on tuotteiden hinnoissa...
 
Mutta takaisin salaattiin! Vanhempani olivat eräänä päivänä leikkimässä tyttäremme kanssa ja lupasin ruokkia heidät kalalla. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsi lämminsavulohi. Tein lounaaksi lohisalaattia ja päivälliseksi lohipastaa. Kastikkeessa oli yksinkertaisesti vain kuohukermaa, Koskenlaskija-juustoa, lämminsavulohta, sitruuna- ja mustapippuria ja tuoretta tilliä. Omaan annokseen taisin ripotella vielä lisäpippurit sekä suolaa. Salaatissa oli perusrehujen lisäksi avokadoa, pinjansiemeniä ja viinirypäleitä. Omaan annokseeni lisäsin oliiveja (ah, taas suolaa!).
 
 
 


 
Innostuin viikon sisään tarjoilemaan kanasalaattia kahdelle eri vieraalle. Tytön kummitäti sai osansa sunnuntaina ollessaan meillä yökyläilemässä. Toinen satsi valmistettiin eilen Oulusta tulleelle ystävälle. Raikkaista salaateista tulee usein kesä mieleen, vaikka niitä syödään myös talvella. Varsinkin eilisen salaatin halloumijuusto saa aikaan kaihon grillaamiseen. Vaikka juusto paistuu mainiosti myös liedellä kuumalla paistinpannulla, on ensisijainen valmistustapa minusta silti grillaaminen. Pohjalla on mizunaa, rucolaa, punajuuren lehtiä, pinaattia ja jääsalaattia. Kirsikkatomaattien ja kurkun kaverina on myös cashewpähkinöitä, viinirypäleitä ja kuivattuja karpaloita. Taisi omalle lautaselle eksyä taas muutama iso ja muhkea oliivi... Päälle vielä loraus oliiviöljyä ja ripaus pippuria.
 
 


 
Ps.  Kummallisia ovelta-ovelle-myyjiä on meillä näkynyt enemmänkin. Viime viikolla odotin saapuvaksi isännän polkupyöräilyrojuja, mutta ovikelloa soittikin sitä ennen ihan muu kuin paketintuoja. Mies esitteli itsensä ja näytti tabletilta helikopterista otettua kuvaa meidän talosta! Kuvasta oli tarkoitus tehdä taulu. Kuva oli kieltämättä hauska ja ennen kaikkea aurinkoinen ja kesäinen! Muuton jälkeen on näkynyt vain luminen piha. Tuli mieleen usein maataloissa näkemäni maalaukset tai valokuvat maatilasta, mutta en silti omalle seinälle ehkä laittaisi (ehkä kellariin..?). Ennen kuin mies alkoi esitellä erilaisia tauluvaihtoehtoja, keskeytin hänet ja kysäisin missä hintaluokassa pyöritään.
 
"Pari-kolme sataa euroa."
"Ahaa.. Kiva idea, mutta ei kiitos..."
 
 

2 kommenttia:

  1. Meillä Vuosaaressa on käynyt myös kalakauppias. Ei tässä meillä kotona mutta Kurkimoisiossa. Luulen että ollaan täällä huipulla turvassa lähes kaikilta kaupustelijoilta ja virpojilta.. ;)
    - N

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehehh! Saapa nähdä millaista muuta ovikellonsoittajaa näkyy tulevaisuudessa :)

      Poista