keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Tosi hyvin!

Niin useimmiten vastaan, kun joku kysyy, että "Miten teillä menee?" Tosi hyvin, ihan hyvin. Niinhän sitä yleensä kuuluukin vastata. Kysymys on yleensä osoitettu minulle ja tyttärelle, koska enimmäkseen kahdestaan liikumme ja enimmäkseen minä häntä hoidan. Vastauksen sävy ja jatko riippuu paljon kysyjästä. Jos kysyjä on on harvakseltaan nähty naapuri tai vaikka (vanhempieni) perhetuttu, vastaus jää yleensä tuohon, ellei jatkokysymyksiä seuraa. Lähemmille ihmisille vastaus useimmiten jatkuu, tosin hieman tunnustellen ja tilannetta lukien.
 
Päätin jo ennen lapsen syntymää, että jos joku kysyy minun kuulumisiani, koitan olla selvittämättä lapsen arkirutiineja. Vaikka tytön elo on aika pitkälti myös minun eloani, haluaisin pitää yllä illuusiota, että olen muutakin kuin lapseni vanhempi. Haluaisin, että minulla on muitakin kuulumisia kuin lapsen yöunet, lapsen syöminen ja lapsen konttaamaan oppiminen.
 
Mutta nyt kun otettiin puheeksi ne lapsen yöunet... Toki kaikki tytön tekemiset ja tekemättäjättämiset liittyvät ja kuuluvat minulle. Toki ne vaikuttavat omaan jaksamiseeni ja niihin muihin kuulumisiin. Taisin kyllä paukutella henkseleitä turhankin innokkaasti tytön ensimmäiset kuukaudet. Hänhän siis nukkui 6-10 tunnin yöunia ensimmäiset neljä kuukautta ja itse voin paremmin kuin koskaan. Kolmivuorotyössä olin tottunut epämääräiseen ja epäterveelliseen unirytmiin, mutta nyt pienen vauvan kanssa sain säännöllisen ja terveellisen päivärytmin pitkine katkeamattomine yöunineen.
 
Olen vähän sitä sorttia, että jos menee hyvin, niin vastoinkäymisiä on varmasti odotettavissa. Ei aina vaan voi mennä hyvin. Mutta pessimistiksi en kuitenkaan tunnustaudu. Hyvin nukuttujen kuukausien jälkeen olin jo varma, että ei näitä ikuisuuksiin kestä. Ajattelin, että viimeistään siinä vaiheessa, kun tyttö oppii liikkumaan heikkenevät myös yöunemme. Ja niinhän siinä kävi. Yöheräilyjä on muutaman kuukauden aikana ollut yhdestä viiteen joka yö. Yöunien keskeytyminen tuntuu todella pahalta ja aamuisin sängystä ylös nouseminen on lähes helvetillistä.
 
Olisihan minulla mahdollisuus nukkua päiväunia kaksi kertaa päivässä. Olen kuitenkin valinnut omalla kohdallani päiväunettomuuden, koska yleensä toisten päiväunien aikaan olemme lenkillä ja toisten aikaan haluan tehdä niitä omia juttuja. Omia juttuja pystyn kyllä tekemään tytön ollessa hereilläkin, mutta silloin minun täytyy olla koko ajan tavoitettavissa ja valmiudessa.
 
Äitini jaksaa aina muistuttaa kuinka hyvin minulla on asiat. Tässä vaiheessa hän oli ollut töissä jo monta kuukautta ja minä olin ollut perhepäivähoidossa. Tuntuisi kyllä karmealta nukkua lyhyitä pätkiä koko yö, herätä kukonlaulun aikaan lähteäkseen töihin ja viedäkseen vauvan hoitoon.
 
En kerta kaikkiaan saisi valittaa! Tyttö viihtyy edelleen päivisin todella paljon lattialla omien lelujensa kanssa. Olen monesti potenut huonoa omaatuntoa siitä, että jätän hänet lattialle touhuamaan tyytyväisenä ja teen itse omia juttujani. Toki lapsi on aina samassa huoneessa kuin minä ja höpöttelen hänelle niitä näitä. Sain todellisen iskun vyön alle, kun luin parilta nettisivulta, että yksi syy vauvan unenlaadun heikkenemiseen saattaa olla se, ettei häntä pidetä tarpeeksi sylissä! Olin aivan murtunut, paska äiti, jättää nyt pienen lapsen lattialle! Vauvoilla on kuulemma joku sylittelykiintiö (vai mikä lie) ja jos se ei päivällä täyty, niiden on saatava kiintiö täyteen yöllä.
 
Toisaalta läheisyyskiintiössä on varmasti myös perää. Muutama kuukausi sitten, kun tyttö oppi kääntyilemään ja leikkimään vatsallaan, hän myös viihtyi lattialla enemmän. Samaan syssyyn tuli myös kiinteät ruoat ja niiden myötä imetyksen väheneminen. Sylissäoleminen siis väheni ikään kuin luonnostaan ja minähän otin kaiken irti siitä, että lapsi hengaili tyytyväisenä lattialla. Täytyy tässä vaiheessa sanoa, että tietenkin minä tytärtäni myös sylissäni pidän. Imetän häntä edelleen monesti päivässä, halimme, leikimme ja höpsöttelemme. Onhan hänellä myös isä, isovanhemmat, tädit, kummit ja ystävät, jotka tekevät näitä samoja juttuja. Paitsi imettävät, ehe-ehe.
 
Yön heräämiset olen hoitanut useimmiten imetyksellä. Joskus lapsi hiljenee omaan sänkyynsä silittämällä tai sylissä hyssyttämällä. Jos vuorotyötä tekevä isäntä menee aamuvuoroon, nostan hänet herkemmin rinnalle joka kerta kun hän inahtaa, ettei isännän(kin) yöunet häiriinny. Viime viikolla laitoimme ensimmäistä kertaa toiseen huoneeseen isännälle patjan lattialle.
 
Olen halunnut opettaa tytön nukahtamaan itsekseen omaan sänkyynsä. Ennen hän on aina nukahtanut rinnalle meidän sänkyymme, josta hänet on nostettu omaan sänkyynsä, kun me menemme nukkumaan. Huuto on kova, kun hänet laittaa hereillä omaan sänkyynsä. Hän saattaa hetken siellä höpsötellä itsekseen, kunnes tajuaa, että yksinkö pitää nukahtaa, ilman tissiä! Jonkinlaista unikoulua olisi varmasti tarpeen pitää jossain vaiheessa, mutta siihen pitäisi perehtyä vielä tarkemmin. Joitakin konsteja olen kokeillut ja välillä ne toimivat: käden pitäminen harteiden päällä ja selän silittäminen. Ainakin yhden yöimetyksen seitsenkuinen taitaa vielä tarvita.
 
Eilen illalla tyttö itki toista tuntia. Silittelin, paijailin, lauloin, imetin nojatuolissa, poistuin huoneesta, pidin kättä lapsen ulottuvilla/päällä, hyssyttelin ja sylittelin. Ainoa mikä sai huudon loppumaan ja neidin nukahtamaan oli imetys meidän sängyllä, josta nostin hänet omaan pinnasänkyynsä nukkumaan. Painelin nukkumaan varapatjalle toiseen huoneeseen. Tyttö heräsi ensimmäisen kerran vasta puoli kolmelta, jolloin isäntä toi hänet tissille ja minä vein imetyksen jälkeen omaan sänkyynsä. Toisen kerran tyttö heräsi joskus kuuden jälkeen, jolloin itse könysin omaan sänkyymme, jossa tyttö jo odottelikin... Vain kaksi herätystä!
 
Luulenpa, että tässä tarvitaan vaan niin järkähtämätöntä sinnikyyttä, päättäväisyyttä ja ennenkaikkea yhteistyötä että juuri nyt meillä ei ole siihen rahkeita. Tai edes vilpitöntä tahtoa? Jos jollain on antaa supervinkkejä tai taikatemppuja niin otamme mielellämme vastaan!
 
Mutta siis. Hyvin menee. Ei välttämättä tosi hyvin, mutta ei kai sitä tarvitsekaan. Välillä pitää saada rätkyttää. Tälle päivälle onnellisuutta tuovat isännän vapaapäivä, kotiovelle tuotu kylmälaukullinen viinimarjoja (superkiitos E, A ja J!) ja pilvetön taivas aurinkoineen. Ja tietenkin tuo maailman ihanin, hassuin, rakkain, söpöin ja höpsöin pikkutyttö.
 
 

10 kommenttia:

 1. apua! olisi kuin lukisi omia ajtuksia. Juuri siirsin likan pinnarin oman sängyn viereen ja kaksi tuntia kuuntelin huutoa kun yritin nukuttaa tyttöä siihen. Arvaa missä likka nyt nukkuu - parivuoteessa ja minä tuli haukkaamaan iltapalaksi suklaamuffinin koska en ehtinyt syödä. Ajattelin kirjoittaa samasta aiheesta, mutta en jaksa. Ajatukseni kävivät jo niin ärtyneellä tasolla tänään, että en edes jaksa ajatella unikoulua, halauisin vain nukkua omassa sängyssä ilman että pelkään litistäväni ipanan. Kuullaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imetin tyttären taas meidän sänkyyn.. Illalla saunottiin ja kylvettiin, joten luulen, ettei se sano mitään vaikka nostan kohta omaan sänkyyn. Katsotaan mihin aikaan seuraavan kerran sillä on nälkä tai mikä lie seurankaipuu. Haaveilen tosissani edes yhdestä kokonaisesta yöstä.. Eipä siinä, kaverilla on katkoöitä takana muutama vuosi, huhh! Tunnistan tuon ärtyneisyyden. Tsemppiä meille!

   Poista
 2. Kyllä se heräily tuntuukin pahalta, varsinkin hyvän kauden jälkeen! Meillä on nukkuminen ollut aina aika vaihtelevaa, varsinkin kun lapsonen on aika kova tahtomaan ja mielellään määräilee, miten, koska, kuinka ja kuka nukkuu. Neuvolassa suosittelivat tassuttelua, suhtauduin hyvin halveksuvasti ajatukseen, koska ajattelin, että tyttäreni nauraa vielä halveksuvammin koko ajatukselle. Mutta vajaassa viikossa tapahtui Suuri Muutos (meillä isi tassutteli) ja koko tuo silittely, paijaaminen, jatkuva heräily yms oli ohi. Pakko tosin sanoa, että nyt on uusia ongelmia, mutta tassu on taas käytössä, uskon vakaasti, että toimii tälläkin kertaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, niitä tarvitaan.. Täytyy tuosta tassuttelusta ottaa vielä enemmän selvää. Ihana kuulla, että se toimii (ainakin jollain). Ollaan lähdössä huomenna Ouluun Inkan kanssa. Taitaa olla tissisuuhun-menetelmä käytössä vielä ensi viikkoon...

   Poista
 3. Meillä on molemmilla tytöillä alkanut tai oikeastaan vahvistunut tossa vaiheessa se että herättiin jokaiseen pieneen ääneen tai esim peiton kahinaan. Parhaiten alkoivat nukkumaan kun saivat nukkua yksin täydessä hiljaisuudessa pimeässä. Niinkin kamala ajatus kuin tuo omaan huoneeseen siirtäminen on ollut, niin on tuonut meillä öihin aivan älytöntä helpotusta! Nyt jo kahdesti, kolmannen siirrän varmasti vielä herkemmin sitten omaan rauhaan. Onhan siinä vielä hommaa sitten ravaamisessa huoneesta toiseen eikä pysty itse koomailemaan puoliunessa vieressä sängyssä, mutta EHDOTTOMASTI meillä toiminut ja ollut kaiken sen äidin omantunnontuskien ja alun vaikeuksien väärti. :) Vielä tuolla oman huoneenkin rauhassa alkuun Nella saattoi herätä siihen kun vedin naapurihuoneessa verhot alas, nyt voi sentäs jo vähän elääkin kun se nukkuu.. Neaa ei oo pitkiin aikoihin häirinnyt mikään. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myötätunnosta! Oltiin neljä yötä Oulussa kyläluutina, katsotaan miten tämä arki alkaa taas rullaamaan kotona. Varmaan jossain vaiheessa ainakin kokeillaan nukutusta omaan huoneeseen (nyt kun se pikkuhiljaa on jo valmis..)

   Poista
 4. Kaipa se valvominen kuuluu jotenkin koko pakettiin... Onnekkaita on ne, jotka nukkuvat hyvin koko ajan. Äidit ja vauvat. Toi sylittely sai minutkin kyyneliin, kun urpo sorruin hädän hetkellä guuglaamaan kaikki unikouluvaihtarit... Toista kun hoidettu kenguruhoidossa ja sylissä niin paljon kun vain voi. Huudatus ja tassuttelu ei toiminut, neuvolasta suositteli jotain perhetyönkijää avuksi. Mutta tossa huudatustekniikassa ryssittiin kyllä niin pahasti, samalla riistettiin yövelli... Öööörh, ei kannata kahta asiaa samalla kertaa ainakaan viedä pieneltä. Tsemppiä, rakas ystävä. Kannattaa ehkä alkaa harkita päikkäreitä, jos menee tilanne pahaksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä (hiekan)muru! Täytyy tässä vielä tutustua tassuaiheeseen ja silleen. Ei meillä mikään hätä onneksi ole, mutta jos sais valita yöunet tai katkonaiset yöunet.. :D

   Poista
 5. Meilla on uniongelmia myos. Isli nukkui 8-12 tuntia heraamatta 5.5 kk asti, ja sitten rupesi heraamaan vahintaan kaksi kertaa yossa. Nykyaan se nukkuu ekan puolen yosta omassa sangyssaan ja toisen puolen meidan sangyssa. Mutta joka yo itketaan ainakin tunti. Ma en oo nukkunut 4 h pidempaan putkeen nyt kahteen kuukauteen. Isli haluaisi vaan nukkua sylissa, ja kun se nostetaan sankyyn niin saa taistella ainakin 30 min. ennenkun uni tulee. Uskomattoman rankkaa! Mita on tassuttelu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Onkin pitänyt kysellä, että miten teidän unet nykyään menee, kun Islikin nukkui niin hyvin silloin pikkuvauvana. Rankkaa tämä nimenomaan on. Eilen illalla Inka oli jo nukkunut pari tuntia omassa sängyssään, kunnes alkoi kitinä ja itku. Yritin paijata ja silittää (välillä toimii), mutta huuto yltyi vain. Otin syliin ja hyssyttelin kymmenessä eri asennossa, mutta Inka vain jäykisteli, rimpuili ja huusi selkä kaarella.. En tiedä kuinka kauan sitä kesti, mutta vakiohiljennys, johon jälleen "sorruin" oli imetys. Nukahti lähes heti ja taas jatkoi unia omassa sängyssään. Tässä yksi linkki tassutteluun.

   http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tietokulma/uni_ja_ravitsemus/uni/kotiunikoulu/

   Tsemppiä Pirtsu, kiva kun luet! :)

   Poista