torstai 5. kesäkuuta 2014

Perhematka Mallorcalle (osa 3/3 Palma, Soller, Valldemossa)

Vihdoin saan aikaiseksi kirjoittaa viimeisen osan reissukertomuksestamme. Kahdentoista päivän kolme viimeistä yötä majailimme siis Mallorcan pääkaupungissa Palmassa. Majoituimme Hotel Belvederessä, joka sijaitsi keskustan länsipuolella. Hotelli oli iso ja korkea kompleksi, jossa majoittui huomattavasti vähemmän lapsiperheitä ja huomattavasti enemmän juhlivaa väkeä.
 

 

Ensimmäisenä kokonaisena Palma-päivänä suuntasimme Soller-nimiseen kylään saaren luoteisrannikolle. Vaikka käytössämme oli auto, halusimme matkustaa sinne yli sata vuotta vanhalla junalla (Ferrocarril de Sóller). Palman keskustasta lähtevä rautatiereitti oli monen muunkin turistin ajatuksissa. Onneksemme juuri lähtevä juna oli jo täynnä ja saimme liput seuraavaan junaan, jossa oli oikein mainiosti tilaa. Juna kulkee Palman ja Sollerin väliä useasti päivässä ja matka taittuu noin puolessa tunnissa. Vuoristomaisemat ovat upeat ja matkan varrella voi myös ihastella upeita puutarhoja sitruuna- ja appelsiinipuineen. Junamatkan jännittävimpiä osia olivat myös lukuisat tunnelit!


Sollerin juna-asemalta hyppäsimme niin ikään ikivanhaan (turisti)ratikkaan, joka vei meidät vartissa Port de Solleriin, Sollerin satamaan. Siellä lähinnä käppäilimme ympäriimme, kiipesimme korkealle nähdäksemme satamakaupungin kokonaisuudessaan ja kävimme kiinalaisjapanilaisessa ravintolassa syömässä. Isännän sushiannos oli todella houkutteleva ja tytärkin maistoi sitä! Parin tunnin haahuilun jälkeen hyppäsimme taas ratikkaan ja suuntasimme takaisin itse Solleriin. Siellä ihastelimme tunnelmallisia kapeita kujia, keskusaukiota ja pieniä putiikkeja. Tällä reissulla jätimme matkarattaat hotellille ja tyttö matkusti kätevästi kantorepussa, ottaen siinä myös päiväunensa.


Itse Palmaan tutustuminen jäi todella vähälle. Siirtymäpäivänä kävimme Festival Parkissa, joka oli isohko outlet-liikkeiden alue keskustan ulkopuolella. Itse taisin vihdoin ostaa ensimmäisen Desigualin vaatteeni (hihaton mahanmentävä toppi)!  Palmassa kävimme yhdessä kauppakeskuksessa (Porto Pi), josta löytyi muun muassa Disney Store. Tytär tunnisti valikoimista ainoastaan Bambin ja Rumpalin, ja sellaiset pienet pehmolelut hän itselleen valitsi. Sollerista tultuamme kävimme Palman keskustassa C&A:lla ostamassa tytölle hauskoja vaatteita. Vähälle jäi shoppailut, mutta hyvä niin.


Toisena kokonaisena Palmassa asumispäivänä lähdimme jälleen autoreissulle ja suuntasimme luoteeseen Valldemossan vuoristokylään. Matka taittui nopeasti upeiden ja vaihtuvien maisemien siivittämänä. Ensimmäisenä tyttö bongasi jälleen leikkipuiston, johon toki menimme leikkimään. Reitin varrella ja perillä Valldemossassa näimme jälleen paljon maantiepyöräilijöitä, jotka olivat uurastaneet kilometritolkulla vuoristoteitä pitkin.
Valldemossasta jatkoimme matkaa kohti saaren länsikärkeä, Sant Elmiin. Tällä etapilla kolmen hengen seurueen naisväki otti pienet päivätorkut isännän ajaessa. Sant Elmissä kävimme myöhäisellä lounaalla sekä hiekkarannalla touhuamassa. Tiet Mallorcalla ovat todella hyvässä kunnossa ja siitä toki kertoo myös pyöräilijöiden mieletön määrä. Vuoristoreitit olivat kertakaikkisen upeita, vaikka jatkuvasti tuli fiilis, että eikö me ajettu tästä samasta kohdasta jo neljästi? Johtunee tästä siunatusta tilasta, että olo autoreiteillä ei ollut kaikista parhain, mutta palasi aina pian normaaliksi saatuani jalat tukevasti maan pinnalle.


Kaiken kaikkiaan Mallorca oli miellyttävä kohde. Maisemat olivat vaihtelevia: välillä tasaista peltoa silmän kantamattomiin ja hetken päästä huikeita vuoristoja. Sää oli lomamme (4.-15.4.) aikana suotuisa. Lämpöä riitti kellonajasta riippuen kahdestakymmenestä kolmeenkymmeneen, mutta tuuli yleensä viilensi mukavasti. Sadetta emme saaneet niskaamme kertaakaan, vaikka pilviä toisinaan näkyi. Lapsen kanssa asiat sujuivat mallikkaasti ja Etelä-Euroopassa lapsiin yleensäkin suhtaudutaan huomattavasti leppoisammin ja lirkuttelevammin kuin esimerkiksi Suomessa.

Saa nähdä milloin on tämän perheen seuraava ulkomaanmatka ja mihin se suuntautuu. Tämän reissun kuvia ja videoita on katsottu tyttären kanssa useasti ja mieleenpainuvinta on tainnut olla: "**** puistossa! **** keinumassa! Kaloja!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti