torstai 12. helmikuuta 2015

Murulandiassa murujen kanssa

Ystäväni pyysi kuukausia sitten meitä mukaansa Murulandiaan. Mihin? Murulandiaan! Mikä se on? Missä? Mitä siellä tehdään?

Murulandia on sisäleikkipuisto Helsingin Sörnäisissä eli mainioiden kulkuyhteyksien varrella. En ollut ikinä kuullutkaan kyseisestä landiasta enkä koskaan törmännyt sen mainoksiin. Googlaamalla selvisi lisää ja vielä enemmän menemällä paikan päälle. 

Murulandia sijaitsee toimistorakennuksen alakerrassa, katutasossa (Käenkuja 1B). Ellei ystäväni olisi lapsensa kanssa odottanut oven edessä, olisin todennäköisesti kävellyt ohi. Odotin houkuttelevaa, värikästä ja kutsuvaa sisäänkäyntiä. Muistaakseni ovessa oli A4-kokoinen lappu kertomassa, että siellä sijaitsee mainio lasten ajanviettopaikka. (Toisaalta samasta sisäänkäynnistä kuljettiin myös toimistotiloihin.) Vaunut, ulkovaatteet ja kengät jätettiin aulan siisteihin tiloihin ja marssittiin kassalle. 

Kassalla kaivoin kukkarosta 16 euroa, jolla sai kaksivuotiaalle rannekkeen (2-17 vuotiaat). Alle vuoden ikäinen pääsi ilmaiseksi ja minä pääsin lapsen siivellä ilman maksua. Ystävän yksivuotiaasta veloitettiin 10 euroa. Meille suositeltiin maksutonta kanta-asiakaskorttia, jolla saimme rannekkeet kyseisiin hintoihin. Muutoin ne olisivat maksaneet pari euroa enemmän. Nyt vasta tajusin, että rannekkeilla olisi ilmeisesti päässyt sisään vaikka lounaan ja päiväunien jälkeen uudelleen! (Ensi kerralla touhutaan koko rahan edestä..!)

Mitä siellä sitten tehdään? Leikitään, tutkitaan, leikitään, ihmetellään ja leikitään. Iso halli on täynnä erilaisia "leikkipisteitä" ja ympäristöjä. Pieniin loosseihin oli rakennettu mm. kauppa kassoineen, kärryineen ja muoviruokineen sekä koti ruokapöytineen ja silityslautoineen. Muissa loosseissa oli kaikenlaista ropellettavaa ja tutkittavaa.


 


Isoista tiloista löytyy myös muita teemahuoneita, esimerkiksi taidepaja, planetaario ja pimeä tuntoaistien huone. Myös vauvat ja taaperot oli otettu huomioon, sillä heille oli varattu oma huone värikkäine leluineen ja leikkimattoineen. Aikuisille (ja lapsille, jos malttavat hetken hengailla paikoillaan) oli joka huoneessa säkkituoleja!Sisäleikkipaikassa riittäisi tutkittavaa vaikka kuinka moneksi päiväksi. Emme esimerkiksi ehtineet tutustumaan kaikkiin huoneisiin. Murulandiassa riittää varmasti mielenkiintoista ajanvietettä kaikenikäisille lapsille (ja aikuisille) ja erilaiset mielenkiinnonkohteet on otettu huomioon. Murulandia ei ole juoksu-, riehumis- ja peuhaamispaikka, vaan nimenomaan leikkimis-, tutkimis- ja elämyspaikka. Toisaalta sieltä löytyy yksi pienehkö huone, johon on rakennettu seikkailurata. Radalla kiivetään, roikutaan, kiidetään vaijeriradalla (muutaman metrin matka), ryömitään ja heitellään palloja. Isomman luokan seikkailuluoliin tottuneet lapset käyvät tämän huoneen läpi minuutissa. Yksi natiseva trampoliinikin löytyy.


Mutta se toteutus. Miten sen tahdikkaasti sanoisi. Ehkä vähän kotikutoista? Tuntui, kun tavaroita olisi saatu ja haalittu sieltä täältä. Ehkä tyhjennetty joku päiväkoti? Tarkempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että kaikki oli ehjää, uutta ja puhdasta. Paikasta pidetään hyvää huolta. Vesiväripisteellä oli puhdas vesi. Hassu jouluteema puski joka kulmalta tonttuineen, jouluverhoineen ja -kuusineen! Vihreällä ja verheällä metsäpolulla istui Ihaa sulassa sovussa susien ja mäyrien kanssa.


Oliko ryysistä, meteliä? Ei todellakaan. Paikassa oli hiirenhiljaista ja ensimmäisen puoli tuntia olimme vain omalla porukalla! Sitten paikalle tuli yksi lapsi, todennäköisesti äitinsä ja isoäitinsä kanssa. Olisikohan se tämän paikan haaste. Kuinka moni tästä paikasta on edes kuullut?

Vessat olivat todella siistit, vaipanvaihtopisteitä riitti, pottia löytyi. Murulandiasta löytyy myös kahvilaravintola. Tällä kertaa emme tutustuneet sen antimiin, mutta nettisivuja selatessani huomasin, että valikoimasta löytyy päivittäin vaihtuvia lämpimiä ruokia, salaatteja ja patonkeja. Kahvin, teen ja virvokkeiden kaveriksi löytyy leivonnaisia.


Mikä on Murulandiassa tärkeintä? Lasten viihtyminen! Meidän porukan kolme pientä lasta viihtyivät mainiosti. Paikassa riittää niin paljon koettavaa, kokeiltavaa ja ihmeteltävää, ettei kukaan ehdi kyllästyä. Pikemminkin tulee ähky kaikesta. Mutta mikäs onkaan pienen lapsen paras palaute kuin "Äiti, mennäänkö joskus uudelleen?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti