torstai 16. heinäkuuta 2015

Pingalen omat kudotut nimilaput

Siitä lähtien, kun olen kehdannut antaa ompelemiani vaatteita lahjaksi, olen toivonut vaatteissa olevan jonkinlainen nimikirjoitus tai merkki käsintehdystä työstä. Toki olisi mukavaa, että myös itselleni ja lapsilleni ommelluissa vaatteissa olisi nimilappu kertomassa tekijästään. Olen jutellut ystävieni kanssa asiasta monet kerrat, mutta koskaan en saanut aloitettua projektia.

Lopulta tämän vuoden alkupuolella sain aikaiseksi googlailla asiasta. Pari kertaa aloitin tilaamisen, mutta joka kerta se tyssäsi milloin mihinkin liian vaikeaan yksityiskohtaan. Pari kertaa aloitin tilaamaan ruotsalaiselta sivustolta, mutta fonttivalikoima ei miellyttänyt ja säätövaraa oli liian vähän.  Kerran laitoin kysymyksiä nimilappuja tekevään firmaan, jonka sivut olivat suomeksi, mutta sain vastauksen englanniksi. Äh, älä tee asiakaspalvelukuponkia kääntösuomella, jos haluat asioinnin jatkossa englanniksi! Siihen jäi sekin.


Mutta sitten löysin firman nimeltä SoMine. Palvelua Savonlinnasta! Selasin läpi lappuvaihtoehdot, kokovaihtoehdot, kuvat, fontit ja värit. Rekisteröidyin SoMinen nettisivuilla ja lähetin sähköpostilla toiveeni Pingalen nimilapuista. Sain vastauksen heti seuraavana aamuna ja liitteenä oli raakaversioita ehdottamistani lapuista. Siitä alkoi viilaaminen!

Lappujen yksityiskohtien viilaaminen tapahtui sähköpostitse. Sain jokaiseen kysymykseeni kärsivällisen vastauksen ja sävyn vaihtamiseen uuden kuvan raakaversiosta. Esimerkiksi toivomaani fonttia ei ollut valikoimassa, mutta kysyessäni se silti järjestyi. Prosessi oli sinänsä melko hidasta, koska sain sähköpostiin vastauksia vain aamupäivisin. Lappujen suunnitteluun meni minun kohdallani viikko. Puhelimitse suunnittelu ja keskustelu olisi saattanut olla huomattavasti nopeampaa, mutta siinä kohdassa en sitä edes tajunnut itse ehdottaa enkä tiedä olisiko ollut mahdollista. Mutta viikkohan on ihmiselämässä lyhyt aika!


Päädyin kahdenlaisiin lappuihin. Toisissa on musta pohja ja valkoinen Pingale-teksti. Toisissa on valkoinen pohja ja ruskea teksti. Molemmat laput ovat keskeltä taitetut ja samankokoiset (taitettuna 3 cm x 1,7 cm). Molempien lappujen takapuolella on pieni sydän. Laput on siis tarkoitus ommella pääasiassa vaatteen sauman sisään, mutta sen voi ommella myös vaikka hameen helman yli niin että lappu näkyy sekä oikealla että nurjalla puolella. Uskoisin, että lapun voi ommella myös levynä, vaikka keskellä on valmiiksi prässätty taite. Onneksi sydänkään ei siinä tapauksessa menisi ylösalaisin!

SoMinen valikoimissa oli myös muunlaisia vaihtoehtoja lapun mallille. Koon voi myös itse määritellä, jos valmiista vaihtoehdoista ei löydy sopivaa. Kaikki laput ovat polyesterlangalla kudottuja. Lappuja ei myöskään tarvitse mitenkään huolitella tai polttaa eli ne eivät purkaannu. Lapun värit ovat lapun sisä-/takapuolelta päinvastaiset kuin paraatipuolelta.


Nimilappuja tilatessa vähimmäismäärä on 100 kappaletta ja kaikki sata täytyy olla tismalleen samanlaisia koon, tekstin ja värin puolesta. Toki lappuja saa tilata tarpeensa mukaisen määrän. Tällaisena satunnaisena kotiompelijana päädyin tilaamaan sadan kappaleen setit molempia sävyjä.

Sadan kappaleen setti maksaa nykyisen hinnaston mukaan 57 euroa sekä pari euroa toimituskuluja. SoMinen sivuilta kannattaa tsekata hinnasto suurempien määrien kohdalla. Tilasin molempia sävyjä sata kappaletta maksaen yhteensä siis 117 euroa sisältäen kolmen euron toimituskulut. Ehdottamani blogiyhteistyön ansiosta sain kaupan päälle molempia sävyjä 50 kappaletta lisää.

SoMinen nimilaput suunnitellaan Suomessa, mutta valmistetaan toimittajan mukaan hyvämaineisessa tehtaassa Aasiassa. Nettisivuilla toimitusajaksi arvioidaan 5-7 viikkoa, mutta minulle laput saapuivat ilahduttavasti viidessä viikossa omaan postilaatikkoon.SoMinen palvelu sähköpostitse oli ystävällistä ja kuten sanottua kärsivällistä. Lappujen kokoa, sävyä, tekstiä ja kuvia voisi viilata loputtomasti, mutta siksi oli jotenkin turvallisen tuntuista asioida jonkun kanssa, koska sain kysyttyä käytännön seikoista. Sain näytille raakaversioita kaikista pyytämistäni sävyistä ja vastauksia turhamaisiltakin tuntuviin kysymyksiin. Mustavalkoisiin lappuihin olen todella tyytyväinen. Valkopohjaisissa lapuissa oma visioni oli, että teksti olisi enemmän tummansuklaan ruskea ja sitä se oli myös tietokoneen näytöltä katsotussa raakaversiossa. Valmis lappu näyttää silmiini enemmän ruosteenpunaiselta. Sävy on joka tapauksessa miellyttävä valkoista pohjaa vasten.

Ompeluhuoneessani odottaa pino uusia ja pestyjä kankaita. (Kaapissa odottaa myös jättimäinen pino vanhoja kankaita..) Kankaat odottavat pääsyä kaavojen alle, saumurin paininjalan alle ja ennen kaikkea pääsyä kantajiensa ylle. Nyt kankailla on uusi pieni kaveri, niin niin ihana Pingale-nimilappu!
8 kommenttia:

 1. Kiiros postauksesta, nimilappujen tilaaminen minullakin harkinnan alla. Ei käynyt mielessäni, että tosiaankin laput valmistetaan Aasiassa, mitenkäs muutenkaan. Varmaan monella muullakin tuotanto on siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti tästä oli iloa ja apua :) Joo, itsellenikin tuli pieni hämmennys tuotantopaikasta, mutta taitaa kaukomailla teettäminen olla aika yleistä, ja edullista.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos eitsu! Jotenkin pääsi tämä ompelu ihan uusiin sfääreihin :)

   Poista
 3. Hienot! Itsekin pitäis tilata, mutta en osaa päättää tekstiä :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannariina. Tilaa ihmeessä, tulee vaatteisiin ja muihin ompelutöihin ihan oma leima :) Mulla teksti oli melkein itsestäänselvyys... Ja toi sydän oli ehkä vähän sellainen mielikuvitukseton lisä, mutta ystävä puki sen niin kivasti sanoiksi, että "ne on sydämellä tehtyjä" :) Tekstejä olisi kyllä hauska keksiä! (hmm...)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos pikkupippuri! Olen näistä kyllä niin innoissani ja kaikille niitä saumojen välistä esittelen (raukat joutuvat esittämään kiinnostunutta, heh) :)

   Poista