tiistai 26. marraskuuta 2013

Feta-punajuuririsotto

Rakas ystäväni teki eräänä päivänä tietämättään upean palveluksen. Olimme menossa heille Inkan kanssa kyläilemään ja hän oli (perinteisesti) valmistanut meille lounasta. Udellessani mitäs me tänään syödään sain vastaukseksi sanan punajuuririsotto. Sydän jätti yhden lyönnin välistä, kielelleni ja mielelleni tuli muistikuva kamalista säilykepunajuurista. Kiva, en ookaan koskaan maistanut, taisin sopertaa.
 
Ensinnäkin täytyy myöntää, että edes näin kypsään ikään päässeenä en ole tainnut koskaan syödä oikeaa risottoa. Risottoihin ei siis lasketa sitä ala-asteen riisi-herne-maissi-paprika-settiä, joksi minäkin risottoa joskus luulin. Ei siinä mitään, sekin oli kyllä hyvää. Toisekseen, en luonnollisesti ole oikeaa risottoa koskaan tehnytkään. Olen jotenkin kuvitellut sen olevan monimutkaista ja vaikeaa. Mutta pah, kätevin ruoka pitkään aikaan! Kaiken maailman pastasetit on kyllä kokeiltu, mutta nyt ruokarepertuaariini tulevat risottosetit!
 
Ystäväni punajuuririsotto fetalla ilahdutettuna oli taivaallista! Taisin pari kukkurallista sitä syödä. Se niistä punajuuriennakkoluuloista. Feta kuului annokseen kuin voisilmä puurooni, samoin kuin smetana borssikeittoon. Lyömättömiä yhdistelmiä.
 
Viime viikolla sain vihdoin hankittua ainekset punajuuririsoton valmistusta varten. Ennen kokkausta konsultoin vielä ystävääni tarkemmista yksityiskohdista. Ohje on osittain hänen päästään, minun päästäni ja osittain risottoriisipaketin kyljestä, olkaa hyvät!
 
 
Feta-punajuuririsotto
 
  • noin 8 punajuurta
  • juoksevaa hunajaa
  • oliiviöljyä
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulinkynttä silputtuna
  • 4 dl kasvislientä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 dl parmesaanijuustoa raastettuna
  • 1 dl kermaa
  • 2 rkl voita
  • suolaa
  • mustapippuria
 
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuori punajuuret ja pilko ne kuutoiksi. Lado ne pellille. Levitä päälle juoksevaa hunajaa sekä oliiviöljyä. Kypsennä punajuurikuutioita uunissa puolisen tuntia.
 
Punajuurten kypsyessä pilko sipulit ja mittaa valmiiksi muut ainekset. Soseuta sauvasekoittimella puolet punajuurista ja jätä loput kuutiot lämpimään uuniin. Keitä kasvis- tai kanaliemi.
 
 
Kaada kattilaan muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä ja lisää riisit. Kattilan lämmettyä lisää silputut sipulit. Sipuleiden pehmennettyä kaada joukkoon desin verran kasvislientä. Sekoita, kunnes puolet nesteestä on haihtunut. Lisää taas joukkoon desi kasvislientä ja desi valkkaria. Anna riisin kypsyä miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen.
 
Lisää pikkuhiljaa loput kasvisliemet ja valkkarit. Jatka risoton keittämistä, kunnes neste on imeytynyt riisiin. Lisää kerma, raastettu parmesaani ja voi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi punajuurisose sekä uunissa olleet kypsät kuutiot. Sekoita.
 
Lisää annoksen päälle murustettua fetaa ja nauti!
 
 
Kaikkiruokainen tytär sai risottonsa seuraksi raejuustoa fetan sijaan.
Hän söi pelkät raejuustot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti